Laosz: Mit esznek, isznak Laoszban?

Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 261 fő
  • Képek - 217 db
  • Videók - 55 db
  • Blogbejegyzések - 34 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

Laosz Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 261 fő
  • Képek - 217 db
  • Videók - 55 db
  • Blogbejegyzések - 34 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

Laosz Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 261 fő
  • Képek - 217 db
  • Videók - 55 db
  • Blogbejegyzések - 34 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

Laosz Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 261 fő
  • Képek - 217 db
  • Videók - 55 db
  • Blogbejegyzések - 34 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 34 db

Üdvözlettel,

Laosz Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Egyszerű, egészséges. Laoszban nem az általunk ismert rizs, hanem másfajta, úgynevezett "ragacsos rizs" az emberek főtápláléka. Másképpen készítik is, mint a hagyományos rizst: előző este beáztatják, mint nálunk a babot és másnap reggel egy edénybe pár ujjnyi vizet forralnak, s az edény fölé helyezik a tölcsérszerűen beleillő bambuszedényt, amiben gőz fölött párolják és nem főzik a rizst. Magasabb glutén tartalma miatt a szemek összetapadnak, s ezt kézzel szokták enni.

 

 

network.hu

 

 

Az asztalon mindenki előtt egy bambuszból készült rizses kosárka áll, tele illatozó rizzsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebből illik egy darabot letörni, gombóccá gyúrni, majd egy csilipaprikából, fokhagymából, halszószból, paradicsom és egyéb zöldfűszerből készült méregerős mártásba, a "tyeao"-ba mártogatni. A ragacsos rizs és a tyeao a laosziak alapétele.

 

 

Esetenként pár szem apróra vágott halból, csirkéből, bivalyból, sertésből készült ragu-félével gazdagítják, de ez nem fordul elő mindennap. Sok zöldséget esznek, elsősorban nyersen, saláta, káposzta és mindenféle leveleket, a száraz évszakban paradicsomot, uborkát, mogyorót, tököt, gyömbért, sokféle babot, szóját, bab- és szójacsírát, bambuszrügyet, többféle gombát, édesburgonyát (patáta), tárót és még sokféle, nálunk ismeretlen zöldséget, gyökeret, levelet.

 

A lótusz kedvelt csemege, gyökerét és szárát is felhasználják, cukrozott magját pirítva árulják, igazi csemege. A kókusztej nagyon finoman ízesiti a húsokat, mártásokat, és mangóérés idején finom nyalánkság a kókusztejben főtt rizs mangóval. Sütemény helyett gyümölccsel fejezik be az ebédet, a banán és papaja egész évben megterem, a narancs és más citrusfélék hónapokig kelletik magukat a piacon, a licsi, mangó, carambola, ananász, rambután, zapote és nálunk még ismeretlen, nevesincs, finom gyümölcs fogyasztható az év különböző időszakában. A néptáplálék a banán, ez a tejet is helyettesíti a trópuson, másodsorban fontos a papaja gyümölcse, rendkívül jó a fehérjék emésztésénél, betegségek után erősítő hatása van. Zölden cérnavékonyra vágva kedvelt a papaja saláta, méregerősen fűszerezik és azt mondják, hogy disznótepertővel az igazi.

A laoszi nép legkedvesebb ünnepi étele a "láp". Ez bárddal finomra vágott, mentával, citromfűvel, korianderrel, tojásgyümölccsel, csilipaprikával, egyéb idényzöldséggel ízesitett hal-csirke, sertés, vagy más hús.

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A laoszi férfi kitünő vadász, időnként vadhús is kerül az asztalra, de megeszik Laoszban a békát, rákot, kígyót, az elefánttól a vöröshangya tojásig igen széles a skála. Mindenből lehet "lap"-ot készíteni, tájanként változik az összetétele. Ezt eszi a király, vagy most a köztársasági elnök, a miniszterek, főpapok és ünnepélyes alkalmakkor az egyszerű emberek is. Tálalásnál minden ételt egyszerre tesznek fel az asztalra, a legjobb falatok a családfőt vagy a fővendéget illetik. Nagyon sokat adnak az udvariasságra, de mindenki abból vesz, amit szeret. Nagyon sokszor banánleveleken helyezik el a bádog, vagy kerámia tálakon a sok színű, nagyon ízlésesen elrendezett, számunkra sokszor különös fogásokat.

Mit iszik egy laoszi? Forralt vizet, vagy teát. Laoszban megterem a tea és a kávé is, hagyományosan tea-ivó nép a laoszi. Ünnepi alkalmakkor a lao-lao-t, a rizsből készült pálinkát isszák, olyasféle nemzeti ital, mint a szake Japánban, de nem melegítik.

 

 

network.hu

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lime és gyömbér ízesítésű pálinka

 

 

 

Persze, most már megjelent a sokféle üdítőital is, Laoszban gyártanak pepsi kólát és más üdítő italokat és van laoszi sör is. A külföldről közvetlenül szállított bor és minden drága ital, whisky, konyak, stb. is megtalálható. A hölgyeknek nem illik a nyilvánosság előtt szeszes italt inni, legfeljebb egy kis sört, azért ne féltsük őket, ügyesek és találékonyak. Mégis nyugodtan állíthatjuk, hogy a laoszi nők általában nem isznak.

Címkék: ital laoszi étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Szabajdi!!

Régóta fenem a fogam a "láp" receptjére!!Réges-régen csirkehúsból készítették a laoszi fiúk.Még mindig a számban érzem......,hű,de finom is volt!!:))
Légyszí,ha Valaki tudja,hogy kell készíteni,ossza meg velem a titkot!Előre is köszönöm!!
Veroni

Válasz

B Klári üzente 10 éve

Gyömbéres hal

Hozzávalók:
egy maréknyi darabolt hal (édesvízi)
4 db vékonyra szeletelt gyömbérgyökér
félmaréknyi szeletelt hagyma,
evőkanálnyi gyöngyhagyma,
3 evőkanál szója vagy kukorica olaj,
másfél kanál cukor,
két kanál osztrigaszósz,
szójaszósz ízlés szerint,
két evőkanál citromlé

Elkészítési mód: Hevítsd az olajat és cukrot, amíg csokoládé színű nem lesz, de ne égesd meg! Add hozzá a hagymákat, a gyömbért, keverd a tűzön és mérsékeld a hőfokot, s ha szükséges, önts egy kis vizet hozzá, s az egészet pirítsd aranysárgára.
Add hozzá a haldarabokat, keverd gyengéden, add hozzá az osztrigaszószt, a szójaszószt és sózd egy kissé, majd kevés vizet adva hozzá, közepes lángon keverd 3 percig. Kóstold meg, majd még 2 percig süsd nagylángon. Végül add hozzá a citromlevet és fehér borsot.
Tálaláskor friss korianderzöldet és újhagymát tegyél a tál tetejére díszítésül.

A receptet a luang-prabangi Tum Tum Cheng étterem főnökétől vettük át, köszönettel.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu