Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Laosz Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Laosz Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Laosz Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Laosz Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Laosz Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egyszerű, egészséges. Laoszban nem az általunk ismert rizs, hanem másfajta, úgynevezett "ragacsos rizs" az emberek főtápláléka. Másképpen készítik is, mint a hagyományos rizst: előző este beáztatják, mint nálunk a babot és másnap reggel egy edénybe pár ujjnyi vizet forralnak, s az edény fölé helyezik a tölcsérszerűen beleillő bambuszedényt, amiben gőz fölött párolják és nem főzik a rizst. Magasabb glutén tartalma miatt a szemek összetapadnak, s ezt kézzel szokták enni.
Az asztalon mindenki előtt egy bambuszból készült rizses kosárka áll, tele illatozó rizzsel.
Ebből illik egy darabot letörni, gombóccá gyúrni, majd egy csilipaprikából, fokhagymából, halszószból, paradicsom és egyéb zöldfűszerből készült méregerős mártásba, a "tyeao"-ba mártogatni. A ragacsos rizs és a tyeao a laosziak alapétele.
Esetenként pár szem apróra vágott halból, csirkéből, bivalyból, sertésből készült ragu-félével gazdagítják, de ez nem fordul elő mindennap. Sok zöldséget esznek, elsősorban nyersen, saláta, káposzta és mindenféle leveleket, a száraz évszakban paradicsomot, uborkát, mogyorót, tököt, gyömbért, sokféle babot, szóját, bab- és szójacsírát, bambuszrügyet, többféle gombát, édesburgonyát (patáta), tárót és még sokféle, nálunk ismeretlen zöldséget, gyökeret, levelet.
A lótusz kedvelt csemege, gyökerét és
szárát is felhasználják, cukrozott magját pirítva árulják, igazi
csemege. A kókusztej nagyon finoman ízesiti a húsokat, mártásokat, és
mangóérés idején finom nyalánkság a kókusztejben főtt rizs mangóval.
Sütemény helyett gyümölccsel fejezik be az ebédet, a banán és papaja
egész évben megterem, a narancs és más citrusfélék hónapokig kelletik
magukat a piacon, a licsi, mangó, carambola, ananász, rambután, zapote
és nálunk még ismeretlen, nevesincs, finom gyümölcs fogyasztható az év
különböző időszakában. A néptáplálék a banán, ez a tejet is
helyettesíti a trópuson, másodsorban fontos a papaja gyümölcse,
rendkívül jó a fehérjék emésztésénél, betegségek után erősítő hatása
van. Zölden cérnavékonyra vágva kedvelt a papaja saláta, méregerősen
fűszerezik és azt mondják, hogy disznótepertővel az igazi.
A laoszi nép legkedvesebb ünnepi étele a "láp". Ez bárddal finomra
vágott, mentával, citromfűvel, korianderrel, tojásgyümölccsel,
csilipaprikával, egyéb idényzöldséggel ízesitett hal-csirke, sertés,
vagy más hús.
A laoszi férfi kitünő vadász, időnként vadhús is kerül az
asztalra, de megeszik Laoszban a békát, rákot, kígyót, az elefánttól a
vöröshangya tojásig igen széles a skála. Mindenből lehet "lap"-ot
készíteni, tájanként változik az összetétele. Ezt eszi a király, vagy
most a köztársasági elnök, a miniszterek, főpapok és ünnepélyes
alkalmakkor az egyszerű emberek is. Tálalásnál minden ételt egyszerre
tesznek fel az asztalra, a legjobb falatok a családfőt
vagy a fővendéget illetik. Nagyon sokat adnak az udvariasságra, de
mindenki abból vesz, amit szeret. Nagyon sokszor banánleveleken
helyezik el a bádog, vagy kerámia tálakon a sok színű, nagyon ízlésesen
elrendezett, számunkra sokszor különös fogásokat.
Mit iszik egy laoszi? Forralt vizet, vagy teát. Laoszban megterem a tea
és a kávé is, hagyományosan tea-ivó nép a laoszi. Ünnepi alkalmakkor a
lao-lao-t, a rizsből készült pálinkát isszák, olyasféle nemzeti ital,
mint a szake Japánban, de nem melegítik.
Lime és gyömbér ízesítésű pálinka
Persze, most már megjelent a sokféle üdítőital is, Laoszban gyártanak pepsi kólát és más üdítő italokat és van laoszi sör is. A külföldről közvetlenül szállított bor és minden drága ital, whisky, konyak, stb. is megtalálható. A hölgyeknek nem illik a nyilvánosság előtt szeszes italt inni, legfeljebb egy kis sört, azért ne féltsük őket, ügyesek és találékonyak. Mégis nyugodtan állíthatjuk, hogy a laoszi nők általában nem isznak.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Thai írás, a Laoszi írás testvére